Vogels - De Vink

 

U heeft zojuist een vogelsoort geselecteerd. Wij proberen om deze informatie die u hieronder ziet zo juist mogelijk te houden. Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben over deze vogel of andere vogels, dan kunt u ons bereiken via ons contactformulier.

 
 

 

Vogelsoort Vink - Over Vogels

 

Vogelsoort: Vink (Fringilla Coelebs)

Ook de Vink is een echte zangvogel, het is een vogelsoort die frequent voorkomt in de lage landen en is daarom ook een enorm bekende vogelsoort in Nederland. De Vink is van kop tot staart ongeveer 15 cm groot.

De mannelijke en vrouwelijke Vink, zijn goed te onderscheiden van elkaar. De onderzijde is bij een mannetje wijnrood en de buik is wat lichter dan bij de vrouwelijke Vink. Het voorhoofd van de mannelijke Vink is zwart en zijn rug is donkerroodbruin, de vleugel heeft twee gelijke witte banden. Een nog ander duidelijk kenmerk is de groene staart van de mannelijke Vink waar vrijwel direct kan worden opgemerkt of het om een mannetjes of een vrouwtjes Vink gaat. De vrouwelijke Vink heeft een bruinere vleugel en staart en aan de onderzijde is zij lichtgrijsbruin met een donkere olijfgroene kleur op de rug.

De Vink heeft meerdere namen, zo wordt de Vink ook wel eens Botvink, Boekvink of Charlotte genoemd.

Gedrag en geluid

De Vink vertoont veel dialecten als het gaat om de laatste tonen van zijn zang, deze laatste tonen worden ook wel de ‘vinkenslag’ genoemd. Vooral de mannelijke Vink hoor je in het voorjaar fluiten. Buiten de broedtijd om is de Vink veel in groepen met andere vogelsoorten te zien, zoals mede vinksoorten, mussen en gorzen.

Het voedsel :

De Vink eet allerlei zaden, kiemend zaad wat voornamelijk oliehoudend is, maar ook vruchten, bessen, bloemknoppen en insecten om de jonge vogels te voeden. In de winter eet de Vink alleen zaden.

Broedtijd :

In Nederland broed de Vink volop. Jaarlijks zijn er in Nederland tussen de 600.000 en de 700.000 broedparen.

De Vink broed jaarlijks van April tot Juli, het is een echte randbroeder en daarom vind je deze vogel ook vaak terug op verschillende hoogtes in bosgebieden. De Vink zorgt er wel voor dat het nest goed beschut is tussen de bomen. De Vink broed 12 tot 15 dagen op een rij en de mannelijke Vink komt soms de vrouwelijke Vink voeren vanaf het moment dat het laatste ei is gelegd. De eieren zijn lichtblauw gekleurd met donkere vlekjes erover. Zowel vader als moeder Vink verzorgen de jongen die meestal rond 13 tot 14 dagen het nest verlaten, ook na deze dagen worden ze nog een tijdje gevoerd.

Tags: Vink, de Vink, voeding Vink, broedtijd Vink, vogel, vogels